Sikker digital kommunikation i Københavns Kommune

De lovgivnings- og it-mæssige krav til sikker digital kommunikation med borgere og virksomheder er både komplekse og omfattende. Alligevel har Københavns Kommune med SEPO fået en sikker mail-løsning, der har været enkel at implementere og er nem at anvende i hverdagen.

Tre virksomheder bød på opgaven, da Københavns Kommune i starten af 2013 skulle finde en ny løsning til sikker digital kommunikation. Systemejer Kim Møllgaard fra Københavns Kommune fortæller: ”Vi valgte IT Relation, fordi deres sikker mail-løsning SEPO imponerede os. SEPO er tæt på de facto-standard i Danmark – løsningen anvendes af langt de fleste kommuner og er dermed godt afprøvet af sammenlignelige myndigheder. Derudover var vores valg begrundet i økonomi og brugervenlighed.”

Med SEPO kan vores sagsbehandlere arbejde i Outlook, akkurat som de er vant til. De trykker bare på en ’Send digitalt’-knap i Outlook, hvorefter mailen automatisk sendes sikkert og krypteret.

— Kim Møllgaard, systemejer hos Københavns Kommune

Brugerne arbejder i Outlook som de plejer

Med 26.000 daglige it-brugere spredt ud over kommunens 7 forvaltninger vægter netop brugervenligheden meget højt. Hele proceduren med at kommunikere sikkert foregår i samme arbejdsgang og som en del af brugerens naturlige arbejdsflow.

”Med SEPO kan vores sagsbehandlere arbejde i Outlook, akkurat som de er vant til. De trykker bare på en ’Send digitalt’-knap i Outlook, hvorefter mailen automatisk sendes sikkert og krypteret,” siger Kim Møllgaard og fortsætter: ”Generelt er vores brugere vældig glade for løsningen, fordi det hele er så nemt for dem. De skal kun vide tre ting: Bliver ’Send digitalt’-knappen grøn, når de trykker på den, er alt i orden, og de kan fortsætte. Bliver knappen rød, skal de stoppe og sende på en anden måde. Bliver knappen gul, skal de kontakte supporten, for så er der en systemfejl et sted.”

Hurtig implementering og enkel konfiguration

SEPO kan køre som en hosted løsning i skyen eller hos kunden selv. Københavns Kommune har valgt det sidste.

”IT Relation installerede selve serverproduktet hos os i løbet af en halv dags tid,” fortæller Kim Møllgaard og fortsætter: ”Knappen ’Send digitalt’ rullede vi selv ud i Outlook til 30.000 pc’er i de 7 forvaltninger og tilpassede til den enkelte forvaltnings regler for sikker digital kommunikation. Opgaven gik godt, for produktet er skruet sammen, så det er enkelt for os at konfigurere, og dokumentationen er god og up to date.”

Online e-learning

Det har ikke krævet den store uddannelse hos brugerne at komme i gang med SEPO. ”I opstartsfasen uddannede vi superbrugere, og de er så løbet videre med opgaven i de enkelte forvaltninger. Vi har købt en online e-learning-pakke fra IT Relation, som indeholder en række videoer med de gængse arbejdsprocesser, og så har vi suppleret med brugervejledninger og vores egen FAQ,” siger Kim Møllgaard. 

Oppetid på 100 % for SEPO

SEPO betjener 450 sikre postkasser i Københavns Kommune, og hver dag behandler systemet omkring 85.000 mails.

Ifølge Kim Møllgaard har den samlede løsning for digital post stort set ikke været nede. ”Stabiliteten og oppetiden er fantastisk, og systemet har stort set ikke været nede i to år,” fortæller Kim Møllgaard og præciserer: ”Ved nærmere eftertanke har vi faktisk kun oplevet ustabil drift og nedetid, hvis tredjepart har haft problemer, f.eks. Nets DanID. SEPO har haft en oppetid på 100 %, siden vi tog løsningen i brug for to år siden.”

Det rigtige valg

Alt i alt er Kim Møllgaard vældig tilfreds og opsummerer de sidste to års erfaringer med SEPO meget kort: ”Vi er glade for det valg, vi tog. Vi har gjort det rigtige og ville gøre det samme igen.”

Københavns Kommune
Med knap 600.000 borgere er Københavns Kommune Danmarks folkerigeste. Københavns Kommune har 7 forvaltninger med egne opgaver og ansvarsområder. SEPO betjener 450 sikre postkasser i Københavns Kommune, og hver dag behandler systemet omkring 85.000 mails.

Har du spørgsmål til SEPO?

Bliv ringet op

Når du udfylder formularen, accepterer du samtidig {gdpr1}

keyboard_arrow_up